Magijske moći slepog miša




Ilustracija: Anđela Đermanović

Nijedno živo biće ne strada zbog svog naziva kao što strada naivni slepi miš. Zbog svog imena ušao je u ljubavnu magiju, ali ne kao slep, nego kao zaslepljen na dnevnoj svetlosti, a u prenosnom smislu kao opsenjen, opčinjen. 

Hvata se da bi se došlo do njegovih krila i kostiju: krila ili kosti osuše se, istucaju u prah i stavljaju u jelo ili piće zavoljenoj ličnosti, da bi se, posle upotrebe, tobož, slepo zaljubila u onoga ko je magiju pripremio ili u onog kome je ona namenjena. Prosilac odnese slepog miša oko kuće devojke koju prosi da bi se slepo zaljubila u mladića za koga je prosi. U istu svrhu zaljubljeni mašu krilima slepog miša jedno na drugo. Devojka zakolje slepog miša srebrnim ili zlatnim novcem pa ga uoči Đurđevdana odnese oko zavoljenog mladića, ili probuši krila slepog miša, pa kroz otvore pogleda na mladića, da bi ga pridobila.

Ugostitelji u Bosni zakolju slepog miša, zakopaju ga pod prag svoje radnje, da bi pridobili posetioce. Ako slepi miš uleće na kućnu badžu i izleće, onda je to znak kućnjeg napretka i niko ga ne goni; ako uleti u kuću, onda sluti na domaću neslogu. Radi sreće nosi se njegovo krilo uza se. 

Izvor: Š. kulišić, P. ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови