Milos Obilić, vanbračno dete i njegova kula


Ilustracija: Anđela Đermanović

Vanbračnoj deci kako živoj, tako i pokojnoj, ljudi su pripisivali izuzetne moći. Veliki broj pesama nastajao je kako u srpskoj tako i u vlaškoj narodnoj tradiciji koje opisuju moći vanbračne dece. Ukoliko bi smo se uputili u dublju analizu moći vanbračne dece tragove ovih verovanja mogli bi pratiti do staro-grčkih mitova i legendi i videli da vanbračna deca poput Herakla, Ahileja i ostalih likova koji se javljaju u plejadi grčkih polu-bogova imaju sličnosti sa našim junacima kojima su pripisivane natprirodne moći.

Jedan od mnogobrojnih likova je i Miloš Obilić za koga narod ovoga kraja veruje da je rođen na putu između Donjeg Milanovca i Majdanpeka odnosno kod mesta Miloševa kula, gde se i danas nalaze ostaci srednjovekovnog kastela, koji u ranijim istraživanja nije posebno bio interesantan arheolozima. Na osnovu podataka Feliksa Kanica radi se o rimskom uvrđenju, dok Milićević tvrdi da se radi o srpskom srednjovekovnom manastiru. 

Dok se ne započnu detaljnija arheološka  istraživanja i iskopavanja, ostaje nam samo nezaobilazni pogled na kulu ukoliko krenemo ka Boru ili Donjem Milanovcu i jedno nerešeno pitanje, „Da li je Miloševa Kula, Miloševa kula?“ 


Jelena Bujdić Krečković
Aleksandar Repedžić
LEGENDE, MITOVI I NARODNI OBIČAJI ĐERDAPA

Коментари

Популарни постови