Vlaška magija - šta je to uopšte?


Ilustracija: Anđela Đermanović


Mnogi se pitaju šta je to tačno vlaška magija? Da li deluje? Da li vračare imaju moć da nekoga odvežu ili pak zavežu? Da li mogu da izleče teške bolesti poput tumora? Da li postoje simptomi "vlaške magije"? Na ova pitanja ali i na mnoga druga odgovoriću sa stanovišta etnologa koji se već šesnaest godina bavi ovim fenomenom.

 Naime vlaška magija je stari oblik proricanja, gatanja i kao takva održala se do današnjih dana u manje više nepromenjenom obliku. Vlaška magija kao i svaki drugi vid običaja i verovanja narodne religije trpi modifikacije, tako da se danas umesto zrna koriste karte, može se proricati i putem Skype-a, Zoom-a, Viber-a i ostalih društvenih mreža. Na samom početku želim vas upozoriti da postoji veliki broj prevaranata koji koriste "vlašku magiju" kako bi se obogatili. Vlaške vračare ne traže novac za bajanje, već se ostavlja neki dar "od srca".

 Vlaška magija nije nešto novo ali je i dalje nepoznata iz mnogih razloga, kao što su: nepoznavanje jezika, kulture, tradicije Vlaha, zbog čega je i Vlaška magija ocenjena kao najjača magija na Balkanu a i šire. Vlaška magija deluje autosugestivno, zavisi od vas koliko verujete i koliko ste podložni autosugestiji, u drugom smislu te reči, vlaška magija ne deluje i ne može uticati na vas, tako da ne može vam ni pomoći niti vas povrediti. Putem Vlaške ili bilo koje druge magije ne možete nikoga "zavezati" niti "odvezati" isto tako ne možete nekoga zavesti niti vam ona može pomoći u vašim poslovinim, ljubavnim i životnim problemima. 

Vlaška magija je magija sredine. U prošlosti nije bilo seoskih lekara, ambulanti, psihologa, struje, moderne tehnologije, interneta, društvnih mreža... Narod je pokušavao da objasni sebe, uzroke svojih problema, bolesti, duševnog stanja, ljubavi i sve one ostale probleme sa kojima se i danas u modernom društvu susrećemo. Zato i danas kada neki mlad momak ili devojka ode kod vračare da mu reši ljubavni problem ona mu napravi med kako bi pronašao "suđenika ili suđenicu". I magija ide u tom smeru. Ne dozvolite da vam bilo ko kaže da će 100% rešiti vaše probleme ljubavne ili bilo koje druge, verujte to je nemoguće. Na internetu možete pronaći i simptome vlaške magije, to su mamci kako bi vas privukli lažni vračevi, proroci i ostali prevaranti. Ukoliko malo ozbiljnije pogledate u te takozvane "simptome vlaške magije" pronaći će te najmanje deset naznaka da vam je neko napravio nešto u ovom slučaju da se protivu vas bavio magijom. 

Magija ne leči tumore, alkoholizam, narkomaniju, duševne bolesti, magija ne leči ništa, ne samo Vlaška nego bilo koja druga. Doktori specijalisti su ti koji leče a ne vračevi i vračare bilo koje nacionalnosti oni bili. Tokom terenskih istraživanja sretao sam ljude koji su obilazili vračare iz različitih delova zemlje i sveta, sa mnogima sam još u kontaktu koji su ipak shvatil da magija ne može da im pomogne. 

                                   

Vlaške vračare treba shvatiti kao "seoske psihologe". Prvo će vas ispitati, uvideće uzroke vaših problema, složićete se i otići zadovoljani a ostalima reći kako vam je sve pogodila i videla, ne sluteći da ste sve sami otkrili, tako ćete otkriti i vaše ljubavne i novčane probleme, poslovne, zdravstvene i sa malo meda u tegli i flašom vode izbajanom od strane vračare otići ćete zadovoljni. 
                            
Magija ne deluje, to je projekcija i kao što sam pomenuo delo je autosugestije, problemi su slični i svkome je svoj problem najteži. Zato ne tražite vračare za vaše probleme. One su tu da nam ukažu kako se u prošlosti živelo, kako je čovek nalazio rešenja u svojoj zajednici isto tako i rešanje za strahove i bolesti. Vlaške vračare jesu lečile ljude pre sto godina, ali tada nije bilo lekara, žene su poznavale prirodu i biljke, čajeve ali to nije magija nego narodna medicina a takvih poznavalaca je danas sve manje. Vlaška magija je skup verovanja koji je glorifikovan i mistifikovan posredstvom medija. Na žalost, vlaška magija kakva je nekada postojala na terenu nestaje i deo je folklora i tradicije Vlaha istočne Srbije. 

Коментари

Популарни постови