Ukusi Srbije: Kako se pravi čuveni pirotski kačkavalj?
![]() |
Ilustracija: Anđela Đermanović |
Pirotski kačkavalj je tradicionalni proizvod sa područja Stare planine, a film "Mlečni put" prikazuje kako se na tradicionalan način spremao kačkavalj u staroplaninskom selu Kusa Vrana (opština Dimitrovgrad).
Muzej Ponišavlja Pirot predstavlja svoj prvi etno-film pod nazivom "Mlečni put". Ovaj film u režiji etnologa Aleksandra Repedžića i kustosa Nenada Jovanovića prvi je u produkuciji ovog muzeja i ima za cilj da ukaže na bogatsvo nematerijalne kulturne baštine naše zemlje.
Pirotski kačkavalj je tradicionalni proizvod sa područja Stare planine. "Mlečni put" prikazuje kako se na tradicionalan način spremao kačkavalj u staroplaninskom selu Kusa Vrana (opština Dimitrovgrad).

Izrada pirotskog kačkavalja, jedinstveno je nasleđe iz domena veština vezanih za tradicionalne zanate stanovništva pirotskog kraja u oblasti jugoistočne Srbije, zbog čega je proces izrade pirotskog kačkavalja uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Коментари
Постави коментар