Dojke u verovanjima južnih Slovena

Ilustracija: Anđela Đermanović


 Po prastarom verovanju, vidovite žene imale su velike dojke, koje su nosile preko ramena i, po potrebi, njima grtale žar. Takve dojke imala je, po predanju, i majka narodnog junaka Miloša Obilića (XIV vek). U narodu se smatra među najtežim kletvama materina, kada svojim dojkama kune ili zaklinje svoju decu.

 Majka Kraljevića Marka izvadila je dojke i ovako ga zaklinjala: „Nemoj, Marko, moje čedo drago,... nemoj danas krvi učiniti, danas ti je krsno ime krasno!" 

Po motivu jedne narodne pesme, mladić, nezadovoljan devojkom kojom ga žene, neće da prihvati devojku, ali: „Vadi majka svoju b'jelu dojku, pa zaklinje svojom b'jelom dojkom: ,Prokleta ti moja (h)rana bila!'" Mladića je uplašila majčina kletva, pa je prihvatio devojku. 

U drugoj prilici majka nagovara sina da ubije ženu nerotkinju, da bi doveo rotkinju, a on to odbija. Onda goropadna majka: „raspučala na prsa kavada i razmiče vezenu košulju, izvadila obadvije dojke...: ,Oj Jovane, neposlušni sine, ako staru ne poslušaš majku, gubalo te materino mleko... što s' iz ovih dojak' posisao!' Prepade se dijete Jovane, od majčine strahovite kletve." 

Ilustracija: Anđela Đermanović

 U selima u okolini Niša pred prvi nevestin ulazak u mladoženjinu kuću sačeka je mladoženjina majka sa izvađenom desnom dojkom, koju mladenci poljube, pa onda uđu u kuću. Da bi dete bilo napredno, majka ga prvi put podoji desnom dojkom; levak postaje ono dete koje je majka prvi put podojila levom dojkom. 

Ponekad se namerno traži druga žena dojilja, da ona prvo zadoji dete, pa tek onda da nastavi majka. Traženje druge dojilje javlja se onda kada se roditeljima ne drže deca, kada se rađaju samo ženska i kada se želi da dete nasledi osobine dojiljine, telesne i psihičke. Ima primera u narodu da su mlade i zdrave Ciganke zadajale malu decu za nagradu, jer se verovalo da će ta deca biti zdrava i srećna u životu. Po predanjima, naše narodne junake (Marka Kraljevića, Miloša Obilića, Hajduk-Veljka i dr.) zadojile su vile, pa su odrasli snažni i neustrašivi. Ako dete prestane da doji, pa naknadno nastavi dojenje, onda se veruje da će dobiti moć urokljivih očiju.

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik


Коментари

Популарни постови