Štap kao simbol u narodnoj tradiciji

Ilustracija: Anđela Đermanović



Štap je služio svetovnim i crkvenim ljudima kao znak poverene ili nasleđene vlasti (žezlo, paterica), a u narodu je bio znak oženjena čoveka. Štaka je stalni atribut sv. Save i sv. Jovana. Crnogorski brđani zaklinjali su se na međusobnu vernost tako što bi svak rukom uhvatio za štap ili za pojas i što bi tom prilikom ukrstili oružje (puške i noževe). 

Štap od tisovine ili glogovine imao je zaštitnu ulogu od demona, pa se zato nosio uza se kao amajlija. Leskov štap stavljao se starijim ličnostima u mrtvački sanduk, da bi ga imale u zagrobnom svetu. Kada zmija uhvati žabu, rastave ih pomoću štapa. Ako se krava teško teli, prividno se udari tim štapom i izgovori: „Razdvoj se teletom kao zmija žabom."

 Štap kojim se ubila zmija pre Đurđevdana dobija magijsku moć. U štap se stavi zmijin svlak, pa se njime goni stoka na prodaju da bi se dobro prodala.

Nagorelim štapom se stoka ne goni. Đavo ima crn štap, kojim opsenjava ljude. Ko uspe da mu ga izmami ili otme, postaće, po verovanju, čarobnik. Kad đavo ustupi svoj štap drugom, onda izgubi moć opsenjavanja. 

Magijski štapić (šipku, prut) imaju i veštice. On je crne ili crvene boje. Veštice pomoću njega pretvaraju ljude u životinje, nabacuju bolesti, opsenjavaju, opčinjavaju, razdvajaju pomešana žita, itd. 

Po verovanjima, ako dete ne prohoda na vreme, prevedu ga preko štapa koji se uzme od slepe ličnosti; ako dete muca, slepi ga prividno izbije svojim štapom; ako se porodilja teško porađa, prividno je biju štapom kojim su od zmije otete žabe, ptice ili riba.

Po narodnim predanjima, pomoću čarobnog štapa zaustavljaju se poplave, otklanja grad, gasi požar, odvodi voda, zaustavlja vodenica. Njime se gone đavoli i miševi iz kuće, otvaraju zaklopi, oduzima stoci mleko, itd.; ako se štap slomi, onda izgubi magijsku moć.

 Sv. Sava je svojom čarobnom štakom izvodio vodu iz kamena, pretvarao gradove u jezera, oživljavao mrtve, slepom davao vid, ženi olakšavao porođaj, nerotkinji da rodi. Vojnik je pomoću čarobnog štapa strpao đavola u kožnu torbu.

Po predanju, rekla žena mužu: „Idi tu i tu i udari štapom ružicu, pa će iz nje izići moja sestra"...
On udari štapom po ružici, kad li iziđe devojka lepa kao sunce. 

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови