Začeće u narodnim verovanjima

Ilustracija: Anđela Đermanović



 Postoji verovanje kod mnogih pa i u našem narodu da se devojka i udovica mogu oploditi partenogenezom

Po predanju, mitski gorostas Biserko začeo se od zrna bisera koje je progutala njegova majka. Po srodnom motivu, neka samohrana žena, bez muža, progutala je zrno bisera i rodila sina neobično velike snage. Opet, neka udovica začela je kada se napila čarobne vode. Po jednoj narodnoj pesmi, kći cara Dušana začela je od praha ljudske lobanje. 

Zabeležena su još dva srodna motiva. Po jednom, neki car poginuo a glava mu ostala na bojnom polju. Našao je čovek koji nije imao dece, ritnuo je nogom i rekao: „Ej, glavo, dok si carovala, ti si carovala, a sad se valjaš po utrini!" Glava mu odgovorila: „Carovala sam i opet ću carovati!" Onda čovek uzme glavu, odnese je kući, sagori, istuca u prah i ostavi po strani. Njegova žena nađe prah, pa, misleći da je kafa, skuva ga, popije i postane gravidna. Ona je rodila blizance, sina i kćer, a to su bili car Konstantin i carica Jelena. 

Po legendi, sv. Andreju rodila je devojka koja je, u neznanju, pojela ljudsko srce i začela. Po  jednoj narodnoj pesmi, neke žene u Nikšiću skinule su s koca odsečenu glavu Rovčanina Cala  Vučelića, skuvale je: „kao i goveđu, sve se od nje juhe nasrkaše, ne bi l' Cala kojagođ začela." 

U narodu postoji verovanje da će odraslo žensko čeljade, ako prenoći golo na mesečini, zatrudneti. Ono može da zatrudni i ako u podne prođe golo kroz njivu s klasjem koje je obasjano suncem. Ima verovanja i predanja da žensko može zatrudneti posle upotrebe magijskog biljnog korenja, lišća i plodova, zatim peraja ili krila od ribe „zlatokrilne". Kada žena oseti da joj se dete pokrenulo u utrobi, ona misli da je u tom času ušao u nju duh koji se nalazio na mestu gde je ona nagazila i postala  gravidna. 


Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови