Dlaka u narodnim predanjima

Ilustracija: Anđela Đermanović



Po mitskim predanjima, u konjsku dlaku pretvara se mora; ako dlaka padne u vodu, od nje postaje zmija; u zlatnoj dlaci je vilin život; pomoću dlake vile ispijaju oči lovcima, koji brzo oslepe; pomoću nje vile oduzimaju život ljudima; u riđoj (crvenkastoj) dlaci čudotvorne devojke zapisano je kada se šta događalo od postanka sveta; kada se prekine magijska dlaka, dolazi demonski Arapin. Neurednu kosu imaju veštice; vile imaju dugačku, gustu i rusu ili zlatnu kosu, koja im je raspletena. Zmajeva snaga je u njegovoj kosi, a snaga ljudi u njihovoj bradi. 

Kada je neka devojka spazila da će je konjanici stići, iščupala je dlaku iz glave, bacila je na zemlju i od nje je izrasla velika gora, koja je omela konjanike da je stignu i uhvate.

Crna i povelika kosa na prinovi (detetu) predskazuje njegovo siromaštvo. Ako se seda kosa zakopa pod kućni prag, kuća će da zapusti. U Žepču se kosom uzetom od ženskog deteta zelenih očiju čuva od uroka. Da se bolest ne prenese sa bolesnika na drugu čeljad, iščupa se malo njegove kose, zapali i nad njom okade zdravi; veruje se da će bolesnik čija se kosa uzela i spalila, ubrzo umreti. 

Dlake se upotrebljavaju u vračanju za zavezivanje bolesti i demona; njihovim vezivanjem stiče se naklonost i ljubav.

Devojka koja želi da ima bujnu kosu češlja se na vrbi, da bi joj kosa bila bujna kao što je granje u vrbe. Sreća devojačka je u njenoj kosi. Da bi pridobila mladića, devojka iščupa unakrsno po jednu dlaku na glavi, spali ih i govori: „Kako dlake gorele, tako i N. goreo za mnom". 

Mladić dobavi dlaku zavoljene devojke, prekine je i postavi tako da između njenih delova prođe zavoljena devojka, pa će ga, po verovanju, zavoleti; neki mladići ukuju dlaku zavoljene devojke u šljivu. Nevesta ide na venčanje raspletene kose, ne sme biti spletena ni zavezana, da bi se lako porađala. 

Ženskinje se nije češljalo petkom. Ono je, prilikom vračanja, gatanja i zaklinjanja, raspletene kose.

Tri dlake iščupane iz repa crnog konja bez belege, ili nejahana konja i ždrebne kobile sagoreti, prahom posuti rane mrtvoj devojci i ona će, po verovanju, oživeti. Iščupana i spaljena dlaka iz lisičijeg repa magijski deluje da se lisica pretvori u devojku; ako se iščupa iz devojačke glave i spali, devojka se pretvara u lisicu. Kada se dlaka od lisice ili vuka protre o sebe, oni se stvore pred onim ko ih želi. 

Bolesnici od strave (straha) kade se napaljenom dlakom iščupanom od zverova (vuka, medveda i dr.). Kada se prođe pored lešine uginule životinje, treba se povući za kosu da ne bi bolest naletela s lešine. 
p. ž. p

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови