Vrba u obrednim običajima

Ilustracija: Anđela Đermanović



Vrba (Salix)

 U obrednim običajima kod svih Slovena vrba i vrbovo pruće su simbol napretka i podmlađivanja. Ona zauzima vidno mesto i u verovanjima drugih indoevropskih naroda. U nekim krajevima Srbije, na Mladence  išli su momci i devojke na obalu reke gde ima vrbe, brali vrbove grančice pa se uzajamno udarali govoreći pri tom: „Da si zdrav kao dren, da se ugojiš ko svinja, da si brz kao jelen, da rasteš kao vrba." 

Negde su na Vrbicu decu šibali vrbovim prućem da brzo i lako rastu. Devojke su se na Đurđevdan opasivale vrbom da budu vitke kao vrbove grančice. Isto tako o mladini se šibala stoka, da se množi i lako raste kao vrba. 


Ilustracija: Anđela Đermanović

U selima Podrinja mislilo se da je najbolje mleko variti  suve vrbovine, da i ono tako nadolazi kao što raste vrba. Hrišćanstvo je anatemisalo vrbu zbog njene značajne uloge u paganskom kultu. Pod tim uticajem je, verovatno, i nastala izreka „Siguran kao vrbov klin" za sve ono što je nepouzdano.

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

  1. Ovo je sigurno bilo komično: "...išli su momci i devojke na obalu reke gde ima vrbe, brali vrbove grančice pa se uzajamno udarali govoreći pri tom: „Da si zdrav kao dren, da se ugojiš ko svinja, da si brz kao jelen, da rasteš kao vrba..." :) :D :D

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови