Klocalica

Ilustracija: Anđela Đermanović


Klocalica je drvena maska uz mesojeđe, koja predstavlja konjsku glavu, nalik na glavu dubrovačke turice. U Požarevcu, u dvoru kneza Miloša, kako kaže Vuk Karadžić, „jedan se momak bio obukao otprilike kao turica, da mu se ljudsko ništa nije vidjelo, pa je gore klocao klocalicom te plašio žene i djecu". 

U Dubrovniku su uz mesojeđe išla po gradu maskirana lica: čoroje, vila i turica. „U turice, koja je bila kao najglavnija među njima, nije se ljudska glava ni vidjela, nego je više nje na dugačkome čupavome vratu bila konjska s velikijem zubima, koja je tako načinjena da su se usta odozdo mogla lasno otvoriti i zatvoriti, te je sve klocala, a noge je imala sve čupave i na dnu kao u tice."

 Naziv turica dovodi se u vezu sa reči tur (žen. rod turica), koja je još u srednjem veku označavala jednu vrstu divljih bivola. 

Ilustracija: Anđela Đermanović


Maska u obliku životinje, obično jarca sa čegrtaljkom, poznata je i kod Slovaka, Poljaka, Rumuna. Povorke pod konjskim maskama ili uz vođenje „kobile" (gde dva do tri igrača pod čaršavom, sa maskom konjske glave, predstavljaju kobilu) održavane su kod razvih slovenskih naroda (Slovenaca, Čeha, Poljaka, Rusa). Ove maskirane povorke predstavljale bi duhove predaka ili demone donjeg sveta.

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови