Nečista mesta

                                                   
Video: Anđela Đermanović

Nečista mesta su, po verovanjima, staništa demona i bolesti na kojima se može dogoditi ili se događala ljudima neka nesreća. Ta se mesta noću, a poneka i danju, zaobilaze, jer se na njima priviđaju razne prikaze i nemani. 

Takva mesta su: stare vodenice, mostovi, bunari, grobljišta, selišta, kućišta, gradine, bunjišta, raskrsnice, drveta, igrališta vila, vrzino kolo, sugrebi, provalije, zagađeni izvori, pećine, jezera, virovi i vrtlozi u rekama. 

Ilustracija: Anđela Đermanović

I svako nezauzeto i nenaseljeno mesto smatralo se za nečisto. Pre nego što bi se zauzelo takvo mesto, pobode se kolac ili se na stablu drveta izreže krst, da se oteraju demoni. Vračarice i činjarice tamo bacaju čini, korube od jaja, obajanu vodu, bolesnikovu belegu i dr. 

Na mnogim mestima se zaista može, zbog njihovog prirodnog položaja i odlika, uz malo nepažnje, da se dogodi teška nesreća. Kada se, osim toga, uzmu u obzir noćno vreme, halucinacije, narodna verovanja i hiperbolična prepričavanja, onda je razumljivo zašto se u narodu ta mesta smatraju nečistim.

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови