Viline vode

Ilustracija: Anđela Đermanović



Pored naziva Vilina Voda, ima još i: Viline Vode, Vilina Vodica, Vilin Izvor i slično. Sve su to imena za planinske ili šumske izvore sa bistrom vodom. Nekad se verovalo da ovi izvori pripadaju vilama i da se one tu noću okupljaju na igru, te zato nije dobro noću dolaziti na njih. 

Ako se već mora ići noću na vilinu vodu, dobro je prethodno nekako oglasiti svoj dolazak, na primer bacanjem kamena, da bi se vile sklonile. U protivnom, po verovanju, neželjenog posetioca mogla bi snaći neizlečiva bolest ili kakva druga nesreća.

Vilinska voda u kojoj su se kupale vile, lekovita je: povraća vid slepima, sluh gluvima, hromi  prohoda; ako je pije nerotkinja ili udovica, postaće gravidna. Vodom se gone demoni. 


Ilustracija: Anđela Đermanović

Uoči Đurđevdana kropi se stoka i košnice vodom omahom» a voćke protivu gusenica. Stoka se preteruje preko vode (reke) kada nastupe epidemične bolesti. Hrišćani noću ne piju vodu na izvorima i rekama, da s njom ne popiju i vraga. Voda se ne donosi kući posle  zalaska sunca, da se s njom ne unese i demon; ako je preka potreba da se uveče donese, onda se od nje malo poprska vatra na ognjištu. 

Vodom se posipa porodilja i govori: „Voda iz sića, a ti đetića" (rodi)! Voda u kojoj se kupalo malo dete ne prosipa se napolje posle sunčeva zalaska. 

Kad nevesta prelazi preko reke, onda baci paru u nju i izgovori: „Prođoh vodu, ne ugazih, rodih dete, ne osetih!" Pošto  nevesta stupa u mladoženjinu kuću, izlije kotao vode pred kućnim vratima, da bi joj poslovi išli za rukom lako i brzo. 

Kada putnik pođe na put, onda se za njim prospe voda iz posude, da bi se srećno vratio s puta. Ne valja sipati donetu vodu i zatečenu. Ne valja vodu piti prilogom (ležeći). 

Devojke upotrebljavaju vodu omahu u vračanju, da bi pridobile mladiće. One zahvate vodu ispred vodenice, kupaju se u njoj i govore: „Kako ova voda na mlin navaljivala, tako momci meni navaljivali" (dolazili, grabili se o nju). 

Na Đurđevdan izjutra sipa se malo vode čobanima za vrat, da bi stoka bila mlečna. Izlivanjem i prskanjem vodom za vreme suše izaziva se kiša. U tu svrhu poliva se dodola pred kućom. 

Ilustracija: Anđela Đermanović

U basmi spominje se neka voda „makavejska".Grozničav bolesnik odreže vrhove svih dvadeset nokata, odreske baci u reku, da ih voda odnese zajedno s groznicom; ili ode u reku, zagnjuri se u vodu, a svoju košulju pusti niz vodu da je odnese i  izgovori: „Kao što voda odnese košulju, tako da odnese i moju groznicu." 

Majka okupa prvi put žensko dete u hladnoj vodi, da ne bi bilo „vruće" krvi kada odraste. Po vodi se gata: ako ubačen ugljen pliva po njoj, onda to je dobar znak; ako potone, onda ne sluti dobru.

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови