Božur magijski cvet

               Ilustracija: Anđela Đermanović 

Božur je značajan i istorijski i mitološki, i samim tim je vezan za mnoštvo različitih značenja i simbola. Uobičajena značenja božura uključuju romantiku, prosperitet, sreću, srećan brak, bogatstvo, čast i saosećanje - ali božuri mogu značiti i sramotnost.

Postoje dva uobičajena mita o božuru. U jednom se veruje da je božur dobio ime po Paeonu, grčkom lekaru bogova. Prema legendi, Paeon je bio učenik Eskulapa, boga medicine. kada je Paeon koristio koren božura za lečenje Plutona - prvi put je to pokušano - Eskulap je postao ljubomoran na svoje talente i pokušao da ga ubije. Da bi spasio Paeona (i pokazao mu saosećanje), Pluton ga je transformisao u božur, jer je znao da je to cvet kojem će se ljudi diviti i hvaliti. dakle, jedno značenje božura je saosećanje.

U drugom mitu božur je vezan za nimfu po imenu Paeonia. Paeonia je lepa i privlači pažnju Apolona, koji počinje da koketira sa njom. Kada Paeonia shvati da ih Afrodita posmatra, ona postaje sramotna i postaje jarko crvena. u besu Afrodita transformiše nimfu u crveni božur. Tako je božur počeo da simbolizuje sramotu.

Kao što prvi mit pokazuje, božuri su bili cenjeni zbog svoje medicinske upotrebe. u antičko i srednjovekovno doba verovalo se da njihovi koreni i seme leče preko dvadeset bolesti, uključujući epilepsiju i ujede zmija. U Engleskoj su deca nosila ogrlice od korena božura da bi sprečila napade i pomogla u bolovima u zubima.


Peonies su poreklom iz Kine. tamo su izuzetno cenjeni i često ih nazivaju „kraljem cveća“. Oni su bili nacionalni cvet pre 1929. godine, kada ih je zamenila šljiva. Peonies su popularni u Kini još od dinastije Sui. tokom dinastija Sui i Tang, posađeni su u Carskoj palati. Zbog toga simbolika božura uključuje i plemenitost, čast i bogatstvo.

Jedan od najpopularnijih gradova u Kini u kom se mogu videti božuri je Luoiang, koji se ponekad naziva i Grad božura. u njemu se nalazi Nacionalni vrt božura koji ima preko 100 različitih vrsta božura i domaćin je godišnjeg festivala božura .


Preveo sa engleskog: Aleksandar Repedžić

Коментари

Популарни постови