Kukavica

Ilustracija: Anđela Đermanović 


Kukavica u narodnom pripovedanju predstavlja sestru koja tuži za umrlim bratom ili, ređe, majku koja žali sina.

 „U Srbiji pripovijedaju," kaže Vuk, „da je kukavica bila žena i imala brata, pa joj brat umro i ona za njim tako mnogo tužila i kukala dok se nije pretvorila u ticu." U nekim predanjima, kukavice su Marta i Marija, sestre Lazareve, a po drugima, kćeri ili sestre srpskog kneza Lazara, koje kukaju za izginulima u bici na Kosovu, pre svega za braćom Jugovićima i za knezom Lazarom. Zbog toga je, po opštem verovanju, grehota ubiti kukavicu. 

Njeno kukanje smatra se naricanjem i rđavim znamenjem. Ako kukavica zakuka na nečijoj kući ili u blizini kuće, nagovešta smrt u njoj. Po narodnom verovanju, kukavica predskazuje smrt i u slučaju kada, na proleće, prvi put čuje njeno kukanje čovek koji još ništa nije pojeo. 

Kao i kod drugih evropskih naroda, veruje se da kukavica, ako se upita, svojim kukanjem može da predskaže koliko će godina neko živeti. Iako slična verovanja o kukavici imaju i drugi, naročito slovenski narodi, neka srpska predanja o postanku kukavice koja imaju i severni Arbanasi predstavljala bi poseban tip u evropskom folkloru.

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови