Raskovnik

              
Ilustracija: Anđela Đermanović


Raskovnik je po verovanju, neka magijska trava kojom se može otvoriti svaki zaklop. Ovu travu žele da imaju oni koji traže u zemlji novaca, jer su oni, naročito kada ih ima mnogo, tako zatvoreni da se bez raskovnika ne mogu otvoriti i izvaditi. 

U Zemunu se pripoveda da je ondašnji trgovac, želeći da nađe takvu travu, neku babu metnuo u bukagije, pa je pustio noću da ide po livadi: kada bi se bukagije same od sebe otvorile, onde mora biti raskovnik (po Vuku).

Ilustracija: Anđela Đermanović

 Po drugom predanju, blago mitskog cara Radovana je u nekakvoj zgradi koja na vratima ima zaklopljene brave i katance, pa se do blaga može doći samo pomoću raskovnika, ali se on ne može naći. 

U narodu se zna za ime raskovnika i za njegovu ulogu, ali niko ne zna da ga pokaže. Kazuje se da samo jež (po nekima kornjača) poznaje biljku raskovnik. Treba naći male ježeve i zaklopiti u sanduk. Onda će jež naći raskovnik, njime otvoriti sanduk i pustiti male ježeve. Ali je od ježa teško ugrabiti travu, jer on, pošto otvori sanduk, proguta travu. 

Izvor: Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik

Коментари

Популарни постови