Zimski zlatnik - Mimoza

 

Ilustracija: Anđela Đermanović

Mimoza (Acacia dealbata) je zimzelena, drvenasta biljka  zlatnožuih grozdastih cvetova i specifičnog mirisa. Mimoze cvjetaju od februara do marta, ali ima i onih vrsta koje cvjetaju u junu i julu, pa i onih koje cvjetaju nekoliko puta godišnje. Prva Acacia dealbata je uvezena 1884. godine iz Australije u Francusku i posađena u parku jednog zamka u Kanu.

 Ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osećajnosti. U Italiji, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama ovaj cvet se vezuje za Međunarodni dan žena, 8. mart, jer je po rečima mnogih sam cvet poput žene - fragilan spolja, ali čvrst i izdrživ iznutra. Mimoza je takođe simbol besmrtnosti i vaskrsenja, ali i raskoši i moći. Ona označava poštovanje, donosi sreću u poslu i podstiče ljubav i ljubaznost. Zbog legende koja je prati, ovaj cvet nosi poruku verne ljubavi.

Video: Dijana Krneta

Legenda o mimozi

Nekada davno u Australiji usred suncem obasjanog okeana živeo strasno zaljubljen par. Mladić, dobre građe, tamne puti i čudesne inteligencije, bio je sin ribara. Devojka je bila mnogo lepa, plemenita, dobrodušna i voljena od strane svoje aristokratske porodice. Posebno je volela žutu boju. Razmenjivali su poljupce i živeli zajedno u luci sanjivog Sidneja. Ali, porodica je primoravala devojku da se uda za vojvodu i nakon mnogih primedbi i ubeđivanja ona popušta i udaje se za njega. Razočarani mladić napušta okean i ribarenje,  odlazi u planinu da radi kao čuvar šume, kako bi zaboravio svoju ljubav. Ali, čim je mladić zakoračio u šumu izbija veliki požar. On spašava šumu uprkos opasnosti i strada u požaru. Čuvši vest o mladiću devojka beži od muža u planinu gde zatiče njegovo izgorelo telo. Ona umire pored svog voljenog, a od tog vremena na mesto gde je umro ljubavni par pojavljuje se lepo mirisno žuto cveće, mimoza.


Fotografija: Dijana Krneta

Mimozu su u Boku Kotorsku doneli pomorci, kao uspomenu sa svojih putovanja. Praznik je osnovan 1969. godine u Herceg Novom, a od 1991. godine je član Udruženja Karnevalskih gradova Evrope. "Praznik mimoze" je uglavnom u februaru i manifestacija je u slavu cveća — cveta mimoze.. Mlade devojke mažoretkinje nose grančice mimoze i marširaju u uniformama svake godine u mesecu februaru. Jedna od najpoznatijih manifestacija je Fešta od mimoze, ribe i vina, koja se održava duž naselja Kumbor, Đenović i Baošić.  Tokom ove manifestacije, koja se održava svake prve subote u februaru služi se riba i vino uz defiliranje mažoretki i gradske muzike. Svake godine se u gradskoj luci Škver održava manifestacija suđenja karnevalu za sve loše što se dogodilu gradu Herceg Novom, poznata kao Karnevalska svetkovina.

Mimoza se u Burmi, Laosu i na tajlandu koristi kao sastojak supa i omleta, a njen med je poseban delikates, dok se u nekim alternativnim medicinama koristi kao sredstvo protiv prerane ejakulacije.

Mimoza se neretko povezuje i sa masonskim simbolima. U tekstu "Akacija - mistična i simbolična biljka masonerije"  navodi se: "U mnogim evropskim zemljama, od Rusije pa do Italije, mimoza (Acacia Dealbata) prestavlja ženski princip i verovatno su je zbog toga feministkinje izabrale za simbol prilikom proslave Dana žena 8. marta. Ono što je bitno je da mimoza ima i svoje masonsko obeležje, gde prestavlja simbol raskoši, moći, ali i ljubaznosti. U tradiciji južnoslovenskih naroda, svo drveće je podeljeno na dobro i loše – u dobra spadaju hrast, dren, breza, jabuka, vrba, lipa, dok u nesrećne spada, pored oraha, zove, duda, i bagrem." 

Zbog značaja festivala u Boki Kotorskoj (Herceg Novi, Tivat, Kotor..) mimoza je postala jedan od simbola kako Crne Gore, tako i kasne zime. Mitovi i simbolika ovog zlatnog cveta su živo prisutni, ali njihovo poreklo nije poznato, niti je u stručnoj literaturi dovoljno obrađeno mitološko poreklo ovog cveta.


Izvor:

Artnit 

Tripadvisor 

https://sharemontenegro.me/mimosa-blooms-only-if-surrounded-by-sun-and-beauty/

Коментари

Популарни постови