Babinden - Babin dan

 

Ilustracija: Anđela Đermanović

Babinden (Babin dan ili dan babice) je tradicionalni bugarski praznik, koji se obeležava 8. januara (21. januara po gregorijanskom kalendaru), u čast žena koje se bave babinjem. Tradicionalna reč za babicu na bugarskom je baba, isto kao i baka. Praznik ima pagansko poreklo i deo je tradicionalnih porodičnih rituala.

Babinden je jedan od praznika koji slavi praznike vezane za Krsnu slavu, iako je obred paganski. Prema različitim teorijama, ovaj praznik je vezan za kult boginje plodnosti – boginje majke, obožavane pre više hiljada godina u ovim krajevima. Tradicionalno se obeležava 21. januara, ali se po novom praznuje 8. januara. Tokom1951. godine proglašen je za Dan materinstva, proslava babica i ginekologa.

Nekada su bake koje su pomagale pri rođenju bile duboko poštovane u narodu. To je bio pravi put, prema bugarskim predstavama o moralu. Baba je bila ta koja je u časovima rođenja brinula o ženi i brinula o spasenju majke i deteta. 

Travama i rosom baka se starala da ih sačuva od štetnih uticaja Leujeva – zlih bića koja su, po verovanju, obilazila majku i dete do 40. dana rođenja. Stajala je baba noću do trećeg dana po rođenju da se sretne sa suđajama. Postavila bi poseban sto pripremljen za njih i gledala kako ima sve što je potrebno da bude srećna i vesela, oni koji su odredili sudbinu. Baka je lečila i sve dečje bolesti koje su se javile u prvim mesecima po rođenju.

Na Babinaden su se mlade majke budile  u ranu zoru da odu da mašu babi. Svi su hteli da prvi dođu do nje, jer se verovalo da će majka koja prva posisa baku da opere ruke biti živa i zdrava tokom godine.

Po običaju, baka je išla na svoj dan sa svojim bebama - decom koju je pojela tokom godine. Kupala je bebe, prala oči majkama i prskala devojčice vodom protiv uroka. U jednom trenutku baka je decu vezala martenicama od upletenog crvenog konca da budu zdrava i da ih čuvaju od zlih očiju. Dok je obilazila decu, baba se vratila svojoj kući da spremi večeru. Tog dana je dočekala samo žene kojima je pomagala pri rođenju. Gosti su nosili košulje, čarape, peškire, a kuvanu kokošku, kolače i vino.

Polovina donesene hrane trošila se na baku, a druga polovina se stavljala na zajednički sto. Baka je spremila i odličan ručak za svadbu. Na prazniku je obično bio prisutan gadular ili gajdaš. Bio je to jedini čovek koji je imao pravo da učestvuje u ovoj proslavi. 

Izvor: Babinden


Коментари

Популарни постови