Okupljanje za Sv. Todora i kupovina mlade u selu Mogila

Ilustracija: Anđela Đermanović


  Svake godine, članovi klana bugarskih Roma Kalajdži, koji obično žive raštrkani po Bugarskoj, okupljaju se na praznik Svetog Todora na velikoj livadi pored sela Mogila, da bi se sastali sa rođacima i prijateljima, trgovali konjima i... nevestama.

Put deli livadu na dva dela. Na jednoj strani se prodaju konji i magarci svih zdravstvenih stanja. Na drugoj strani pijace, tinejdžerke paradiraju u pomalo provokativnim haljinama i smelom šminkom. Sa njima su i bake – zdepaste, starije dame u narodnoj nošnji. Mladići koji traže suprugu kruže uokolo, posmatrajući devojke. 

Kada neko od njih pokaže interesovanje za određenu devojku, baka kreće u akciju. Ona se hvali mnogim kvalitetima svoje unuke: godinama, lepotom, nevinošću i veštinama čuvanja domaćinstva. Pregovaranje o ceni zahteva vreme i drži se daleko od očiju posmatrača. Količina novca varira. Neki dečaci za svoju devojčicu plaćaju 10.000 ili čak 50.000 leva, dok drugi plaćaju mnogo manje.

Prodaja ljudi se ne smatra prihvatljivim u savremenom društvu, ali prema Kalaidzhii zajednici, pregovori i plaćanje su samo radi tradicije. Niko ne bi udao svoju ćerku za dečaka koji joj se nije dopadao, a novac koji se plaća za nju troši se na dom nove porodice.

Ova tradicija je uspostavljena u prošlosti da bi se pomoglo mladim Kalajdžijima da pronađu supružnike u svom klanu, pošto su odvojene porodice živele daleko i komunikacija, a kamoli prilika da se upoznaju i flertuju sa drugim mladim ljudima, bila je teška.

Danas tradicija polako odumire, zajedno sa svojim kontroverzama, i sve više je zamenjuju društveni mediji i drugi vidovi onlajn komunikacije.

Izvor: Bride market


Коментари

Популарни постови