Svadba u mestu Ribnovo

 

Ilustracija: Anđela Đermanović

Pomaci su muslimani koji govore bugarski jezik kao maternji, a žive uglavnom u Zapadnim Rodopima. Ribnovo se u zajednici ističe svojom sklonošću očuvanju starih načina života. Žene u selu, na primer, još uvek nose tradicionalne široke pantalone i šarene kecelje i marame u istom stilu kao i njihove bake.


Ribnovsko venčanje je najspektakularnija tradicija sačuvana u zajednici, a njen najupečatljiviji deo je mlada. umesto bele haljine i feredže, ribnovska devojka se udaje u narodnoj nošnji, sa crvenom maramom na glavi i licem sakrivenim pod debelim slojem bele kreme, prekrivenim šarenim šljokicama.


Ribnovsko venčanje obično traje dva dana. prvog dana devojčina porodica izlaže miraz koji je pripremila za kuću mladenaca na uvid – od kreveta i televizora do posteljine i posuđa. Uveče, devojka ima ruke i stopala pokrivene kanom.


Sledećeg dana mladoženja, njegova porodica i prijatelji formiraju povorku do devojčine kuće. Nose dugačke daske na kojima su izloženi svi pokloni koje su pripremili za svoje svekrve. Kada stignu do devojčine kuće, starija žena pokriva lice debelim slojem bele kreme i šljokica. zatim se mlada odvodi u njen novi dom gde imam obavlja muslimanski obred venčanja.


Neki kažu da su se nekada svi Pomaci u Bugarskoj ženili na isti način, a slična tradicija zabeležena je i u Severnoj Makedoniji i Albaniji.



Izvor: Ribnovo weddings

Коментари

Популарни постови