Akhu pleme u Kengtungu - Mjanmar

Ilustracija: Anđela Đermanović


Kengtung (ili Kiaing Tong)  nalazi se u državi Shan u Mjanmaru i jedno je od najboljih mesta za posetu ako želite da saznate više o kulturnoj raznolikosti Mjanmara (u Mjanmaru postoji više od stotinu različitih etničkih grupa). 

Okrug Kengtung je deo zlatnog trougla jugoistočne Azije. Dakle, postoje različiti uticaji iz obližnjih zemalja, a neka od lokalnih plemena mogu se naći i u susednim državama.

Autori teksta posetili su nekoliko lokalnih plemena, od čega im je najupečatljivija poseta selu Akhu. Akhu žene su poznate po dugim lulama od bambusa koje vole da puše i koje će rado demonstrirati svojim gostima. Nose crna pokrivala za glavu (slična turbanu), a većina njihove odeće je takođe crna, osim šarenih ogrlica od perli i njihovih prelepih srebrnih minđuša.

 Njihovi domovi su vrlo jednostavni, drvene kolibe bez ikakvih ukrasa, bez tekuće vode, bez struje. 

U pogledu vere, selo je nekada bilo animističko, ali kao i mnoga plemena u okolini, seljane su misionari preobratili u hrišćanstvo.

Uz pomoć vodiča, bili su pozvani u jednu kuću gde su mogli da nastave razgovor sa domaćicom. "Njeno prijateljsko držanje učinilo je da se osećamo prijatno, a mogli smo reći da je volela da puši svoju dugu lulu za nas, i da nam priča o svom svakodnevnom životu. Čini se da žene sa sela žive u svojim 80-im ili čak 90-im godinama, što je izvanredno s obzirom na nizak nivo medicinske nege. Muškarci, međutim, retko prelaze 60-te. Teško je objasniti ovu razliku jer i muškarci i žene rade veoma naporno." 


Izvro: https://www.taleof2backpackers.com/interesting-cultures-around-the-world/

Коментари

Популарни постови