Kasi zajednica u državi Megalaja, Indija


Ilustracija: Anđela Đermanović

Na krajnjem severoistoku Indije živi drevno pleme Kasi koje se u mnogo čemu razlikuje od ostatka ove mnogoljudne zemlje. Ovde, naime, odlučujuću reč imaju žene! Tako se uoči Međunarodnog dana žena u ovoj regiji vodi neobična borba za okončanje tradicije poštovanja žena, koju neguje više od milion ljudi. 

U plemenu Kasi, kada se rodi muško dete niko nije presrećan, dok se rođenje devojčice dočekuje uz ovacije i aplauze. Kit Pariat je predsednik organizacije koja se bori za iskorenjivanje takve tradicije i zalaže se za prava muškaraca.

 Prema Kasi tradiciji, najmlađa kći nasleđuje svu imovinu predaka, suprug dolazi u kuću buduće žene da živi, a deca uzimaju majčino prezime. Roditelji koji nemaju devočicu moraju da je usvoje pre nego što umru, jer ne mogu ostaviti imovinu sinovima. 

Takvi običaji ugrožavaju egzistenciju muškaraca, jer se oni, oslobođeni ikakvih odgovornosti, često odaju drogi i alkoholu, što im skraćuje život, ističu u pokretu za ravnopravnost muškaraca. Uz to, nemaju nikakvu materijalnu bezbednost, jer ne poseduju zemlju, niti mogu pokrenuti porodični posao, pa su beskorisni. 

Pokret za muška prava pojavio se pre 50 godina, ali su ih rasterale stotine žena naoružanih noževima. Ponovo su se osnažili 1990. godine. U zemlji u kojoj su žene suočene sa velikim pritiskom da rode sina, zbog čega je prisutan veliki broj selektivnih pobačaja, u Meghalaji se hvale kako imaju zdravu zajednicu. 

Kao što je poznato, u Indiji napadi na žene i silovanja nisu retkost, dok pleme Kasi tih problema nema. Međutim, aktivisti za muška prava ne odustaju od borbe za svoju ravnopravnost.

Izvor:

RTRS


Коментари

Популарни постови