Lovci na glave iz Nagalanda u Indiji


Ilustracija: Anđela Đermanović

Severoistočna Indija je dom mnogih fascinantnih plemena i interesantnih kultura, ali nam se čini da su pleme Konjak ili žestoki lovci na glave iz Nagalanda jedno od najintrigantnijih. 

Ovo je jedno od najvećih plemena u udaljenom Nagalandu, Konjaci su poznati po svojoj hrabrosti koji su se ponosili time što su odsecali glave svojih protivničkih ratnika kao trofeje koji će biti okačeni u njihovim Morungima (tradicionalna kuća zajednice). Konjaci se mogu  videti u udaljenom selu Longva u okrugu Mon u Nagalandu.

Sve do 1969. lov na glave se praktikovao u Nagalandu. Konjaci su verovali da se prelazak mladog čoveka u muškost može završiti tek nakon što bi vratio glavu u selo. Oni su se borili sa svojim neprijateljima da ubijaju, odsecaju im glave i donose  glavu u svoje selo da bi ukrasili Morunge.

 Sa svakim ubistvom, dobijali su tetovažu na licu i grudima, što je možda jedan od najintrigantnijih aspekata plemena. Ove tetovaže definišu njihovu čast i ponos i Konjaci veruju da ako se nisu tetovirali, ne bi mogli da dobiju dobar zagrobni život.

Međutim, sa dolaskom modernih tekovina, stvari su se promenile. Danas, Konjaci više nisu lovci na glave, ali su i dalje zadržali svoju hrabru i žestoku narav.  Ostalo je samo nekoliko lovaca na glave u selu Longva. Najbolje vreme kada možete da  vidite Konjak Nagas je poseta tokom Aoling festivala koji se obično održava u aprilu svake godine.


https://www.taleof2backpackers.com/interesting-cultures-around-the-world/

Коментари

Популарни постови