Niši pleme iz Arnučald Pradeša u Indiji

 

Ilustracija: Anđela Đermanović

Arunačal Pradeš u severoistočnoj Indiji ima 26 autohtonih plemenskih grupa, a pleme Niši (Nyishi) je jedno od najvećih među njima. Kulturne prakse i verovanja Nišija liče na  plemenske grupa iz Mjanmara. Niši sebe nazivaju potomcima Abo-Tanija, mitskog pretka.

Govore tibeto-burmanski i tek treba da razviju pismo. Pošto nemaju ništa napisano, zanimljivo je znati da svoju kulturu, rituale i istoriju prenose sa jedne generacije na drugu kroz  usmenu tradiciju i folklor. Nišijevska verovanja u njihovu kulturu i rituale je nepokolebljivo. Oni veruju da rituali, kada se ne izvode religiozno, mogu izazvati mnoge nevolje.

Mithun (sveto goveče) igra važnu ulogu u svim aspektima života - bilo da je društveni, kulturni, ekonomski ili verski. Mladoženja plaća cenu neveste u obliku Mituna tokom braka, a oni žrtvuju Mituna (za njih svetog) da bi umilostivili svoje božanstvo u skoro svim ceremonijalnim ritualima.

Ritual predviđanje sudbine iz žitarica (Amiemch Hikanam) prilično je intrigantan. Sveštenik drži čašu za merenje napravljenu od bambusa i traži od žene da je napuni žitom, a potom predviđa budućnost na osnovu načina na koji je ona napunila čašu. 

Za razliku od našeg urbanog društva, Nišije su prilično progresivne. Oni se ravnopravno odnose prema svojim ženama i uključuju ih u proces donošenja odluka.

Zavoleo sam njihov narod, kulturu, tradiciju, ples (Rikham Pada), njihovu odeću, njihove domove (Namlo) i njihov lokalni napitak koji se služio u prelepoj pati (pehar od bambusa). 

U ovom brzom i kompetitivnom svetu gde ljudi pokušavaju da povuku jedni druge, oni žive u apsolutnom miru i harmoniji. Jednostavni, iskreni, uvek nasmejani i realistični, Nišije poštuju svoju kulturu i prirodu. Prihvataju stvari onakve kakve jesu i ne pokušavaju ništa da promene iz svojih sebičnih motiva. Osim toga, oni su neverovatni domaćini.

Izvor: https://www.taleof2backpackers.com/interesting-cultures-around-the-world/

Коментари

Популарни постови