Thai zajednica koja Bogovima prinosi žrtvu u vidu crvene Fante


Ilustracija: Anđela Đermanović


Na našem dvonedeljnom putovanju na Tajlandu, jedna stvar koja je privukla našu pažnju gde god da smo išli je crvena Fanta boca koja je stajala ispred idola Boga, i to sa sve slamčicom! Ovo je jedna zanimljiva kultura a bili smo svedoci jednom zanimljivom običaju.

Prvi put smo to primetili u blizini statue Ganeše ispred tržnog centra u Bangkoku. Onda smo jednostavno mislili da je neko namerno ostavio flašu sa slamčicom. Sledećeg dana videli smo dve flaše na istom mestu, zajedno sa činijom jaja! Sada se to činilo kao neka vrsta rituala. Videli smo različite vrste prinosa, ali nikada bezalkoholno piće dato Bogu! Da li je topla i vlažna klima Tajlanda naterala čak i bogove da žude za bezalkoholnim pićima? Zaintrigiran, nisam više mogao da se suzdržim i raspitao sam se kod lokalnog Tajlanđanina u Doi Suthepu o čemu se tačno radi. Tako da se dalje se razvila zanimljiva priča.

Tradicionalna tajlandska kultura je duboko ukorenjena na indijskom potkontinentu. Hiljadama godina, žrtve demonskim bogovima, uključujući ljudske, životinjske i krvne žrtve, bile su njegov sastavni deo kako bi ugodio duhovima i sprečio ih da se mešaju u živote običnih ljudi. Kako su civilizacije sazrevale, u nekom trenutku su takve žrtve bile zabranjene. I svaki region je video evoluciju alternative.

Na Tajlandu se pojavio u obliku crvene Fante, čija je boja tako bliska krvi! A moderna tajlandska zajednica počela je da nudi crvenu Fantu bogovima! Tajland je danas jedan od najvećih potrošača crvene  Fante. I većina tih flaširanih sokova zapravo ide Bogovima. Zanimljivo je da ako Tajlanđanin pije crvenu Fantu, on je u svojoj zajednici ismevan jer pokazuje „demonske simptome“!!


Izvor:

https://www.taleof2backpackers.com/interesting-cultures-around-the-world/

Коментари

Популарни постови