Venčanje u Turskoj


Ilustracija: Anđela Đermanović


Noć kane ili “Kına Gecesi”


Noć kane je deo Turske tradicije više  stotina godina. Dan ili dva pre venčanja, porodice i prijatelji se okupljaju na malom slavlju. Pevaju se tradicionalne narodne pesme, a kana se nanosi na nevestin dlan i mladoženjin mali prst. 

Kana je oduvek bila povezana sa predanošću. Stoga ima simboličan značaj za one koji se venčavaju. Takođe, veruje se da kana štiti bračne parove od zla. Tradicije noćne kane mogu se razlikovati u svakoj regiji, ali jedan zajednički aspekt je da buduća nevesta plače kako bi pokazala svoju istinsku tugu zbog odlaska sa svojom porodicom.

Mlada sedi na stolici, a pevaju se tradicionalne balade dok se neudate devojke vrte okolo držeći sveće na dlanu, i svi čekaju da mlada zaplače. Prema tradiciji, svrha ovoga je da nevesta svojim životom pređe sa plača na smeh.

Još jedan običaj u noći kane je da mlada ne otvara ruku. Kada onaj koji nanosi kanu kaže: „Nevesta ne želi da otvori ruku“, svekrva stavlja zlatnik na nevestin dlan kao poklon kanom.


Ceremonija ukrašavanja zlatom


U mnogim kulturama je uobičajeno da se mladencima pokloni zlato na dan venčanja. I u Turskoj, kada se par venčava, njihovi prijatelji i porodice nude zlatni nakit na poklon kako bi im pomogli da krenu u dobru, prosperitetnu budućnost. Razlog za to je podrška paru, koji tek počinje novi život.

 Pošto su venčanja skupe prilike, njihovi bliski krugovi prijatelja pokušavaju da pomognu mladom paru i doprinesu njihovoj ekonomiji. Nakit poklonjen na venčanju bira se tako da omogući zamenu zlata za novac. a ovi pokloni su zapravo prikovani za mladu i mladoženju!

Ljubljenje gostiju jednog po jednog na prepunim venčanjima i izvođenje ceremonije kačenja nakita može potrajati. I to može biti veoma naporno za mladu i mladoženju. 


Zgaziti nogu


Jedno od najistaknutijih sujeverja vezano za trenutak posle „ja dos“ odnosi se na to da mladenci stanu jedno drugom na noge. Navodno, ko prvi stupi, taj će imati konačnu reč u braku.

Mladoženja može i stati na noge nevesti, ali obično se mlade pokažu bržima. Ova tradicija potiče iz starog Rima. S obzirom da cipele predstavljaju slobodu u gotovo svakoj kulturi, ovaj običaj može biti u našim životima da se supružnici ne napuštaju. 


Ispisivanje ženskog imena na donji deo cipela


Jedan od svadbenih običaja je da se na dnu nevestinih cipela ispišu imena slobodnih prijatelja i rođaka. Međutim, pisanje imena ispod nevestinih cipela različito se tumači u Turskoj. neki veruju da će se ta osoba udati iste godine, ako ime nestane na kraju noći. Drugi misle da čak i ako njeno ime ne prođe, uskoro će upoznati muškarca, možda čak i na samom venčanju!


“Keşkek”

Poznat po različitim receptima širom Turske, Keškek je jelo koje se široko priprema na svadbama i praznicima. To je tradicionalno, ali zahtevno jelo koje se sastoji uglavnom od mlevenog žita i mesa.

Svadbeni kuvari to rade u saradnji. Kao rezultat procesa mlevenja, meso i pšenica se spajaju čineći glatku teksturu. Kaže se da što se duže i vitalno tuče, Keškek ima bolji ukus!

Možda je Keškek neophodan za svadbe jer predstavlja brak. Toliko da se u nekim regionima mlade devojke i momci koji su navršili ženidbeni uzrast pitaju: „Kada ćemo jesti tvoj Keškek?“ sa ciljem da ih motiviše za brak.


Gelin Teli (Nevestina šljokica)

Još jedna folklorna tradicija u Turskoj je da mlada bude ukrašena nitima svetlucavih šljokica. One su poznate kao „nevestine šljokice“. Neudate devojke vuku šljokice iz ovih niti. Što je kraći, to je njen brak bliži. Ovi komadi šljokica su napravljeni od pravog srebra tokom osmanskog perioda. Danas se izrađuju od visokokvalitetnog bakra.


Izvor:  https://goturkiye.com/turkish-wedding-customs-and-superstitions 


Коментари

Популарни постови