Počudište - Pokladno jahanje u Golubincima




"Mi pevamo što istina nije  
Guska vodu iz rešeta pije,
 Krmača se na slamu popela
I piliće za sobom povela
Dok pilići krmaču sisaju
To prasići slamu čeprkaju
Ćorav gledi, kaže
Kolko ima sati
A gluv sluša,
U kujni zavrati
Sakat beži
 da ga ne uhvati"
*Recitacija iz filma 

Počudište je serijal kratkog dokumentarnog filma o mitovima, legendama i narodnim običajima Balkana, kroz prizmu etnologa Aleksandra Repedžića i umetnice Anđele Đermanović. Susrešćete  se sa misterijama Balkana, bićima koja egzistiraju u ljudskoj imaginaciji vekovima, tajanstvenim gradovima,  fenomenima magije,  urbanim i ruralnim legendama, zagrobnim životom i obredima ali i životom marginalizovanih grupa.  Cilj Počudišta je pomoć u očuvanju kulturne baštine i prenošenje lepote društvenih raznolikosti sa osvetljavanjem svih retkih i kulturnih čudnovatosti.

Kadar iz filma

Pokladno Jahanje u Golubincima je film o modifikaciji samog običaja i njegovom dolasku iz Slavonije u Srem. Dvanaesto po redu pokladno jahanje predstavlja relativno nov običaj u Sremu, kako je prihvaćen od strane meštana i šta on za njih simbolizuje i znači.

 Meštani od kojih su neki Srbi a neki Hrvati zajedno učestvuju u običaju idu od kuće do kuće jašući konje uz pesmu tamburaša, najavljujući Mačkare koje se održavaju narednog dana. Film govori o prijateljstvu dva naroda koji vekovima žive na istom prostoru, bez obzira na sukobe devedesetih godina prošlog veka.



Коментари

Популарни постови