Počudište - Svinjokolj u Kovilju



"Ja kad umrem,
sve će isto biti.
Sunce sjati,
i narod govoriti.
Ali dušo moja,
moraš biti mirna,
tamo nema
rakije i vina"

*Recitacija jednog od aktera filma

Počudište je serijal kratkog dokumentarnog filma o mitovima, legendama i narodnim običajima Balkana, kroz prizmu etnologa Aleksandra Repedžića i umetnice Anđele Đermanović. Susrešćete  se sa misterijama Balkana, bićima koja egzistiraju u ljudskoj imaginaciji vekovima, tajanstvenim gradovima,  fenomenima magije,  urbanim i ruralnim legendama, zagrobnim životom i obredima ali i životom marginalizovanih grupa.  Cilj Počudišta je pomoć u očuvanju kulturne baštine i prenošenje lepote društvenih raznolikosti sa osvetljavanjem svih retkih i kulturnih čudnovatosti.


Kadar iz filma "Svinjokolj u Kovilju"

Film "Svinjokolj u Kovilju" je prikaz seoske zadruge, gde zajednica odnosno komšije pomažu jedni drugima u pripremi zimnice. Film prati klanje, šurenje i obradu mesa u Vojvodini, pripremu tradicionalnog specijaliteta “džigernjače” i kobasica, kao i  hranu koja se tradicionalno služi tokom ovog običaja.

  Prikazani su mladi ljudi koji su nastavili tradiciju klanja svinja ali i starije generacije meštana koji su sada samo posmatrači događaja. Poetski završetak filma dočarava autentičnu atmosferu jednog običaja koji izumire. 

Pogledajte na YT profilu Počudište



https://www.youtube.com/watch?v=XqP7OjNee_w&t=1s 



Коментари

Популарни постови